Praturk

Pratik Türk ve Dünya Mutfağı

Mantar içinde nohutlu köfte

Posted on | January 7, 2010 | 8 Comments

mantar_nohutlu_kofte_004

Tarifin adı pek birşey çağrıştırmıyor değil mi….  Evet çünkü bende yeni buldum bu adı. Dün denediğim yeni tarife verdiğim isim bu.

Birkaç gündür dolaptaki mantarları farklı bir şekilde kullanmayı düşünüyordum fakat içime sinen bir fikir bulamamıştım. Mantarların içini doldurarak pişirmeyi istiyordum fakat bunu alışıla gelmiş peynir yahut sebze dolgusundan farklı bir şekilde yapmak istedim. Sonunda dün aklıma tam istediğim gibi değişik bir pişirme fikri geldi: mantarların içlerine köfte yerleştirmek!!!! Fikri begenince hemen yapmaya koyuldum. Sonra aklıma köfteyi sadece kıyma, soğan ve baharatlarla yapmaktansa içine nohut ezmesi (o tarifde geliyor) için haşladığım nohutları da eklemek geldi. Mantarların üzerine de daha önce sebzeli köfte tarifinde denediğim gibi içine çok az mozzarella eklenmiş patates rendesi koydum.

mantar_nohutlu_kofte_001

Yaparken ortaya nasıl bir sonuç çıkacağını daha da merak ederek bir an önce pişmelerini bekledim. Sonuç hem sunum hemde lezzet açısından tahmin ettiğimden daha iyi olunca hemen bloğa eklemeye aday oldu.

Sonuç itibarıyla, sıfırdan ortaya çıkarıp paylaştığım bu tarz tarifler (tabii sonuç güzel olduğunda) beni diğerlerinden daha çok heycanlandırıyor. Ayrıca güzel yorumlar duymakda beni ayrı bir sevindiriyor. Tarifi denemenizi tavsiye ediyorum ve fikirlerinizi bekliyorum.

mantar_nohutlu_kofte_002

Malzemeler:

  • 1 kg mantar
  • 400 gr kıyma
  • 1 bardak (cup) haşlanmış nohut
  • 7 yemek kaşığı (tbs) zeytinyağı
  • 1 küçük soğan (rendelenmiş)
  • 1/3 demet maydanoz (ince doğranmış)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 adet patates
  • 1/3 bardak mozzerella peyniri  (rendelenmiş)
  • Tuz ve karabiber

mantar_nohutlu_kofte_003

Yapılışı:

Nohutları robotta ezin. Ezdiğiniz nohutu kıymaya ekleyin. Soğan, maydanoz, kimyon, tuz ve karabiberi de ekleyip köfteyi yoğurun. Köfteyi mantarlar hazır olana kadar dolapta bekletin. Mantarları yıkayın, köklerini (her ne kadar mantarın gövdesi olduğunu iddia edenler var ise de) çıkarıp iç kısmını köfteyi rahatlıkla yerleştirebilecek şekilde temizleyin. Bu aşamada mantar kolaylıkla parçalanabileceği için  çay kaşığı ile avucunuzun içinde sıkıca tutarak temizleyebilirsiniz. Mantarları ters çevirip fırça ile zeytinyağı (5 kaşık kadar) sürün ve fırın kabına dizin. Köfteleri herbir mantarın büyüklüğüne göre yuvarlayıp mantarların içine bastırarak yerleştirin. Patatesi rendeleyin, peynir ve de 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırın ve mantarların üzerine bir çay kaşığı kadar ilave edin.  165 °C de ısıttığınız fırında mantarların üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet Olsun!

mantar_nohutlu_kofte_005

Comments

8 Responses to “Mantar içinde nohutlu köfte”

  1. Yemek Senligi
    January 7, 2010

    Merhaba Sema,

    Gruptan tanıdım seni 😉 Benim en sevdiğim 3’lüyü bir araya getirmişsin. Köfte+mantar+mozzerella.
    Eline sağlık!
    Istanbul’dan Sevgilerimle,
    Hülya

  2. sema
    January 7, 2010

    Hulya, en sevdigin 3′lüyü bir araya getirmis olmak mutlu etti beni :) sevgiler

  3. zeynep
    January 7, 2010

    Cok leziz gorunuyor, gerci tek tek ugrastirici ama, tadi cok hos olmali.
    Sabirli bir gunumde inan deneyecegim.
    Ellerine saglik Sema’cim.
    Afiyet olsun herkese.
    Sevgilerimle.

  4. sema
    January 7, 2010

    Zeynep’cim tesekkur ederim, gorundugu gibi uzun ve ugrastirici degil aslinda. Tadina degiyor yani :) sevgiler

  5. Nihal Erbakan
    January 7, 2010

    Sayfa adresinizi yemekbiz grubunda okudum ve hemen girdim. Gerçekten çok değişik yemek tarifleri var. Ellerinize sağlık. Ben de bu mantarlı köfte yi deneyeceğim.

  6. sema
    January 7, 2010

    Nihal, cok tesekkur ederim, tarifleri begenmene cok sevindim. Tarifin denediginde hosuna gidecegini dusunuyorum. Sevgiler.

  7. burcu
    April 21, 2010

    karar verdim, su odevler bitince ilk bunu deniyorum…ama firinin derecesi konusunda kafam karisti biraz, cunku benim firin bi tuhaf. sadece alti yaniyor…ustunun yanmasi icin broil’e getirmem lazim, ama o da cok yuksek oluyor. bir sure asagida pisirip, sonra 2-3 dakika broil’de mi tutsam acaba…heheheh, bu kadar cok soruya cevap vermek yerine pisirip gonderebilirsin de tabii istersen :))

  8. sema
    April 21, 2010

    Burcu, tabii pisirip gonderebilirim istersen :)
    Broil ayari bazi firinlarda degistirilebiliyor ama seninkinde degismiyorsa, altinin yandigi sekilde (bake) pisirmen daha iyi olur. 325 F de firin kabini asagiya yakin yerlestirip pisirirsen daha iyi sonuc alacagini dusunuyorum. Odevlerinde basarilar, tesekkurler!

Yorum Ekle





blogarama.com !-- bö!2010 kullanıcı kodu= 88475b494052faf082573cf512e8bc7a689efb0e -->