Praturk

Pratik Türk ve Dünya Mutfağı

Biber Ezmesi

Posted on | September 27, 2010 | 4 Comments

biber_ezme_praturk_006

Yeni tarif hazır olmasına karşın geçirdiğim rahatsızlık sebebiyle ancak bugün bloğa ekleyebildim. Daha önce yazmayı nasıl akıl edemedim dediğim bir tarif bu. Bizim evde yaz denilince akla gelen tariflerin başında biber ezmesi gelirdi. Biberler ve patlıcanlar bir güzel közlenir, sonra annem (bazen babam) tarafından ezme aleti ile uzun uzun ezilir ve yağda bir güzel kavrulur. Daha sonra ayran, bol ekmek ve diğer yaz yemekleriyle afiyetle yenir.

Annem,  biber ve patlıcanı çok fazla ezip sulandırdığı için robot kullanmayı pek tercih etmez.  Ancak ben robotta sadece birkaç kez çevirerek sulandırmadan yapmaya çalıştım.

İçinde patlıcan olmasına karşın bu tarife biber ezmesi dememizin sebebi oran olarak daha çok biber kullanılması. Patlıcan daha ziyade tadı zenginleştirmek  için kullanılıyor. Tarife geçmeden önce, eğer acı seviyorsanız acı biberde közleyip ezmeye ekleyebilirsiniz. Ayrıca ezmeye katacağınız bir iki adet kırmızı közlemelik biberde gayet güzel tat veriyor.

biber_ezme_praturk_002

Malzemeler:

  • 8-10 adet közlemelik tatlı biber
  • 1 adet bostan patlıcan
  • 3 diş sarımsak
  • 1/4 bardak zeytinyağı

biber_ezme_praturk_001

Yapılışı:

Patlıcanı çatal yardımıyla birkaç yerinden delin ve biberler birlikte tepsiye koyup fırında közleyin. (Biberler daha önce pişeceği için fırından daha evvel çıkarmanız gerekecek). Biber ve patlıcanların kabuklarını soyun, robot yahut ezici yardımıyla püre haline getirin. Sarmısağı ezin. Tencereye zeytinyağını ekleyin, yağ ısınınca sarmısağı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun (sarmısağı yakmadan). Ezmeyi yağa ekleyin ve orta ateşte 15-20 dakika kavurun. Bol ekmekler servise sunun. Afiyet olsun!

biber_ezme_praturk_005

  • Ezmeyi kışında tüketmek isterseniz, püre halindeki biber ve patlıcan karışımını buzdolabı poşetlerine koyup buzlukta saklabilir ve de yiyeceğiniz zaman kavurabilirsiniz.

Comments

4 Responses to “Biber Ezmesi”

  1. yasemin babalık
    September 28, 2010

    nasıl güzel görünüyor, tariften leziz birşey olduğu da aşikar. ellerine sağlık

  2. sema
    September 28, 2010

    Yasemin, cok tesekkur ederim!

  3. sevim
    September 28, 2010

    bugun hemen denedim mukemmel oldu cok tesekkurederimmm herkes cok begendiii denemeyen herkese tavsiye ederimmm afiyet olsunn simdidennn……..

  4. Sat Anlage
    November 23, 2010

    Yazar cok tesekkurler…

    Selamlar Kubra

Yorum Ekle





blogarama.com !-- bö!2010 kullanıcı kodu= 88475b494052faf082573cf512e8bc7a689efb0e -->