Praturk

Pratik Türk ve Dünya Mutfağı

Mor Karnıbahar Salatası

Posted on | April 6, 2011 | 7 Comments

mor_karnibahar_salatasi_05

Mor karnıbahar mı? dediğinizi duyar gibiyim. Doğrusu bende ilk gördüğümde aklıma ilk gelen bu kadar güzel renge sahip olan bu karnıbahar türünün doğal olup olmadığıydı. Gerçi kırmızı lahana ve pancarda benzer renge sahip fakat sanırım karnıbaharın sadece beyaz rengini yaygın olarak gördüğümüzden pek olasılık veremedim. Tabii şaskınlığım bu mor renkle sınırlı kalmamıştı; mor rengin yanında turuncu ve yeşil renkli karnıbahar çeşitleride mevcut. Bu güzel renklere bakınca pişirmek yerine meyve gibi çiğ olarak yiyesiniz geliyor.

Mor karnıbahar rengini anthocyanins isimli antioksidan grubundan alıyormuş. Aynı grup kırmızı lahana ve kırmızı şaraptada mevcut.

Bugün mor karnıbahar ile oluşturacağım tarifi düşünürken hem rengini gölgelemeyecek hemde hafif olacak birşey yapmak istedim. Bu nedenle karnıbaharları kısa bir süre haşlayıp salatasını yapmaya karar verdim. Kaynarken renklerinde biraz açılma oluyor fakat yinede görsellik, sağlık ve lezzet açısından oldukça güzel bir salata oldu ve bu yüzden blogda yer almaya hak kazandı :) Mor karnıbaharı bulmasanızda bu salatayi beyazıylada denemenizi tavsiye ediyorum.

mor_karnibahar_salatasi_04

Malzemeler:

  • 1 Ortaboy Mor karnıbahar
  • 1 bardak haşlanmış bezelye
  • 3-4 adet ince doğranmış taze soğan
  • 1/3 bardak halka doğranmış kornişon turşu

Sosu için:

  • 2 diş ezilmiş yahut ince doğranmış sarımsak
  • 1/2 tatlı (tsp) kaşığı hardal
  • 3 yemek kaşığı (tbs) elma sirkesi
  • 4-5  yemek kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber ve tuz

mor_karnibahar_salatasi_02

Yapılışı:

Karnıbaharı koçanlarından ayırıp yıkayın. Kaynamış suda dağılmayacak yumuşaklığa gelene kadar haşlayın (daha diri seviyorsanız daha erken alabilirsini sudan). Süzgüden geçirip soğumaya bırakın. Sosunu hazırlayıp iyice çırpın. Daha kıvamlı bir sos elde etmek isterseniz sosunuzu robotta hazırlamanızı tavsiye ediyorum. Derin bir kaba taze soğan ve kornişonları ekleyin. Soğuyan karnıbaharları ve sosuda ekleyip iyice karıştırın. Afiyet olsun!

mor_karnibahar_salatasi_03

Comments

7 Responses to “Mor Karnıbahar Salatası”

  1. Dilek
    April 7, 2011

    mor karnibahari bende duymamistim hic, cok guzel gorunuyor. Moru olmasada beyaziyla deneyecegim tarifi.

  2. Yasemin
    April 7, 2011

    Resimler çok güzel görünüyor, karnıbaharın rengine bayıldım!!!

  3. Arzu
    April 7, 2011

    hem guzel hemde saglikli gorunuyor,sayenizde mor renkli karnibaharida gormus oldum, tesekkurler

  4. Zekiye CINAR
    April 9, 2011

    Mor renkli karnıbaharı ben de daha önce duymamıştım. Sayende öğrenmiş oldum. Salata çok güzel görünüyor. Eline sağlık.
    Ama diyorum ki acaba beyazi kirmizi pancarla birlikte haslasak aynı sonuca ulasırmıyız?
    Ben deneyecegim. Daha dogrusu kolayına kaçıp haşlanmış karnıbaharı pancar turşusu ile karıştıracağım. Hatırlarsan pirinçli pancar salatası yapmıştık. Pirinçler mor olmuştu. Bakalım sonucu sana bildirecegim. Hatta sosu yaparken hardal yerine bol maydanoz koyup robotta karıştırsak yeşilini bile yapabiliriz??

  5. sema
    April 9, 2011

    Harika fikirler, pancarla ayni rengin olusacagindan eminim, keza yesil soslada oyle olur gibime geliyor. Sonucu bekliyorum. Sevgilerimle :)

  6. nurbanu isil
    July 6, 2012

    ilkdefa dün gordüm ve aldim ama aklima dakildi acaba boyamidir diye ama tesekkur ederim sayenizde icim rahat pisiricem.rengi harika, bilgilendirdiniz icin tesekkürler.

  7. dilara
    August 3, 2012

    Gerçekten harika görünüyor ! Ama sanırım biraz zor bulunacak bir çeşit.. Acaba beyaz karnıbaharı pancarla birlikte haşlarsak böyle bir sonuç elde edebilir miyiz diye düşünmeden edemedim :) denenebilir sanırım :)

Yorum Ekle





blogarama.com !-- bö!2010 kullanıcı kodu= 88475b494052faf082573cf512e8bc7a689efb0e -->