Praturk

Pratik Türk ve Dünya Mutfağı

Pancarlı Cacık

Posted on | November 29, 2010 | 6 Comments

pancar_cacik_001

Efendim başlık sizi şaşırtmasın; elbette bizim bildiğimiz ve alıştığımız cacık pancarlı olmaz!  Gelin görünki New York Times‘ın sağlıklı tarifler yazarı Martha Rose Shulman, Yunan usülü koyu kıvamlı cacığı pancar kullanarak yapmış.  Bununlada yetinmeyip, bu tür cacığın Akdeniz’in Doğu kısımlarında yapıldığınıda belirtmiş (ben bunu nasıl duymadım).

Bende Pancarlı Cacık mı olur! Ama bu cacık değil ki! cümlelerinden sonra daha çok ezmeyi andıran bu tarifi büyük merakla denemeye karar verdim ve yaparken hızımı alamayıp bir sürüde resmini çektim.

Sonuç olarak eşimde bende bu tarifi çok beğendik ve sadece rengi için bile denemeye değer olduğuna karar verdik. Besin değeri oldukça yüksek, yapımıda çok kolay olan bu tarif yemek masalarını renklendirmek için güzel bir seçim.

pancar_cacik_0041

Malzemeler:

  • 4 adet orta boy pancar
  • 1 bardak süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı ince doğranmış dereotu
  • 2 diş sarımsak (tuzla ezilmiş )
  • 2 tatlı kaşığı limon suyu
  • Tuz

pancar_cacik_002

Yapılışı:

Pancarların üzerlerini kapayın ve 190 °C de yumuşayana kadar (Cevizli Pancarlı Salata tarifinde olduğu gibi) fırında közleyin. Pancarlar soğuduktan sonra kabuklarını soyup rendeleyin.  Sarımsağı limon suyuna ekleyip 5-10 dakika bekletin ve yoğurtla karıştırın. Pancar ve dereotunu yoğurtlu karışıma ekleyip karıştırın. Yoğurt miktarını sevdiğiniz kıvama göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.

pancar_cacik_0031

Comments

6 Responses to “Pancarlı Cacık”

  1. Gonca
    November 29, 2010

    evet bende sadece bu guzel renk icin yapabilirim :)
    cok guzel gorunuyor, eline saglik!

  2. sema
    November 29, 2010

    Gonca, tesekkurler!

  3. Defne
    November 29, 2010

    Son zamanlarda neredeyse her hafta kırmızı pancar yer olduk eşimle. Ben de hemen hemen yakın bir tarifle yapıyorum, blogumda da yakında paylaşmayı düşünüyordum. Pancarları soyup rendeliyorum ve tavada diriliğini hafifçe kaybedene kadar çeviriyorum. Sarısaklı ve tuzlu yoğurt ile karıştırıyorum. Dereotu ve bazen de bir iki damla zeytinyağı ile süsülüyorum. Rengiyle ve lezzetiyle çok seviyoruz biz. Faydasını da unutmamak gerek tabii. Limon dikkatimi çekti tarifinizde, pancarlar dolabımızda, bir dahakine limon sarımsak uygulamasını mutlaka yapacağım.
    Sevgiler.

  4. sema
    November 29, 2010

    Defne, tarifini paylastigin icin tesekkurler, sarimsakli ve kavrulmusda cok lezzetli geliyor kulaga deneyecegim mutlaka.

  5. sukran
    April 7, 2011

    Merhaba sitesnizi yeni kesfettim,yavas yavas ilerliyorum.

    Bu tarifi gorunce (eskide olsa) yazmadan edemedim Martha dogru yazmis bizim evde(izmir) gencligimde yapilirdi bende kendi evimde ara ara yapiyorum.Denemeyenlere tavsiye ederim.

  6. sema
    April 7, 2011

    Sukran, ben izmir’deyken duymamistim bu tarifi ama sizin lezzetini biliyor olmaniz guzel. Selamlar.

Yorum Ekle





blogarama.com !-- bö!2010 kullanıcı kodu= 88475b494052faf082573cf512e8bc7a689efb0e -->