Praturk

Pratik Türk ve Dünya Mutfağı

mini enginar

Posted on | May 19, 2010 | 2 Comments

mini_enginar_artichoke_praturk_01

          
Bu aralar bol bol minik enginar pişirir oldum. Marketlerde bolca satılan minik enginarlarda kampanya olunca en az altı adet almanız gerekiyor bu da hazır mevsimiyken bolca pişirmek anlamına geliyor. Benim açımdan oldukça yararlı bir durum oldu çünkü hem enginarı daha yakından tanıma şansı doğdu  hemde bu minik enginarlarla tarifler oluşturmak çok ama çok zevkli geldi.

Enginarın çok özel bir sebze olduğunu düşünüyorum, gerek şekliyle gerekse tadıyla diğer sebzelerden oldukça kolay ayrıştıralabilir özellikte. Dışı ne kadar sert ve dikenli ise içide bir o kadar narin ve yumuşak. Soyarken size hemen nazlı yüzünü gösterip sararmaya başlıyor. Ama lezzeti emeğinizi ve ilginizi boş çıkartmıyor.

mini_enginar_artichoke_praturk_02

Gerek büyük gerekse minik enginarlar  özellikle İtalyan tariflerinde yapraklarıyla pişiriliyor. Bende minik enginarları yapraklarıyla pişireceğim için alırken enginarların yapraklarının sıkı olmalarına,  kahverengi ve siyah lekeler içermiyor olmalarına dikkat ettim çünkü bunlar çürüme ve taze olmadıklarının göstergesi.

Malzemeler

  • 3 adet minik enginar
  • 1/2 limon suyu
  • 1/2 soğan (ince doğranmış)
  • 4/3 bardak bezelye
  • Tuz, karabiber
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 bardak su

Yapılışı

Enginarların kalın dış yapraklarını kopartın. Enginarın baş kısmından 2 cm kadar kesin. Gövdesinin üzerindeki sert kısımlarıda bıçak yardımıyla ayırın ve enginarları ikiye kesin. Kesilen kısımları bekletmeden limonla ovun.  Enginarları suda 40 dakika haşlayın. (Ben tencerenin buharla pişirebileceğim iç kısmında haşladım) Haşlandıktan sonra enginarların içine bezelye, soğan, tuz, karabiber, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyin ve  soğan ve bezelyeler yumuşayıncaya kadar  pişirin (ben haşlamış olduğum suyu kullandım, sizde haşlama suyunu kullanabilirsiniz).  Enginarlar ılıdıktan sonra servis edebilirsiniz. En dış sıradaki kabuklar biraz sert olabilir, bunları bıçakla sıyırıp yumuşak kısmını yiyebilirsiniz.

mini_enginar_artichoke_praturk_03

Comments

2 Responses to “mini enginar”

  1. Defne
    May 22, 2010

    Bugüne kadar hep soyulmuş şekilde pişirdim ben enginarları. Şu günlerde böyle taze yapraklısını bulmak zor, ancak önümüzdeki sene enginarlar yine bahar müjdesiyle geldiklerinde bu tarifle pişirmeyi deneyeceğim.

Yorum Ekle





blogarama.com !-- bö!2010 kullanıcı kodu= 88475b494052faf082573cf512e8bc7a689efb0e -->