Praturk

Pratik Türk ve Dünya Mutfağı

Fırında Karnıbahar Gratin

Posted on | February 27, 2009 | 4 Comments

karnibahar_gratin

Bugün çok uzun zamandır yemediğim karnıbaharlı bir tarifi denedim. Karnıbahar bizim evde eskiden sulu halde nohutla yapılırdı ve doğrusu çok da özlenmeyen bir yemekti. Sanırım karnıbahar çocukken sevilmeyenler listesinde sıkça yer alan bir yemek. Ancak ben farklı pişirme şekilleriyle oldukça hoşa gidecek bir yemek olabileceğini bugünki tarifle teyid etmiş oldum. Tarifin lezzeti dışında ki güzel bir yanı ise hiç yağ kullanılmaması.

Tarifi içerisinde sağlıklı sebze yemeklerinin bulunduğu yemek kitabımdan aldım. “Brokoli ve Karnıbahar Gratin” diye geçen bu tarifi ben sadece karnıhabarla yaptım. Bu arada gratin (Fransız mutfağından gelen bir pişirme tekniği) fırın kabında pişirilen malzemenin üzerinin ekmek içi, yağ ve rendelenmiş peynir seçenekleriyle kızarana kadar pişirilmesi.

Tarife geçmeden karnıbaharın sağlığımıza olan yararlarına da değinmek istiyorum. Karnıbahar özellikle akciğer ve kolon kanserine karşı savaşan sebzelerden, C vitamini, potasyum ve folik asit içermekte. Karnıbaharın içinde bulunan bu besin değerlerinden en iyi şekilde yararlanabilmemiz için; fırında, buharda yahut çiğ olarak tüketmemiz öneriliyor.

karnibahar_gratin01

Malzemeler:

  • 1 orta boy karnıbahar
  • 1/2 bardak (cup) süt (tarifte yoğurt kullanılmış, ben süt kullandım)
  • 1 bardak rendelenmiş cheddar peyniri (mozzarella yahut kaşarda kullanabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı (tsp) hardal
  • 3 yemek kaşığı (tbs) galeta unu
  • tuz ve karabiber

karnibahar_gratin02

Yapılışı:

Karnıbaharları ufak parçalara ayırıp yıkayın. Çok sert olan uç kısımlarını kesip atın. Parçaların eşit pişmesi için boylarını aynı büyüklükte olmasına dikkat edin. Karnıbaharları tuzlu suda 8-10 dakika haşlayın. Bir kapta süt, hardal,  peynir, 2 yemek kaşığı galeta unu, tuz ve karabiberi karıştırın. Fırınınızı ısınması için 200°açın. Karnıbaharları süzüp fırın kabınıza alın. Hazırladığınız karışımı üzerlerine dökün. Son olarak kalan bir kaşık galeta ununu tüm malzemenin üzerine gezdirip, üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirin. Afiyet olsun.

karnibahar_gratin00

Comments

4 Responses to “Fırında Karnıbahar Gratin”

  1. Nesli
    March 3, 2009

    Bende karnıbaharı sulu yemeklerde sevmem ama yararlı olduğu için oğluma yapıyorum zaman zaman.
    Bir daha ki pişirmemde tarifinizde ki gibi fırında deneyeceğim. Eline sağlık

  2. sema
    March 3, 2009

    Nesli, eminim firindaki halini begecenektir oglun. Tesekkurler.

  3. Fatma Can
    November 9, 2010

    Keşke yemeği deneyenler “yaptım güzeldi ya da olmadı, eksikti,fazlaydı falan deseler.Ben karnıbaharı haşlayıp kızartarak seviyorum ama bu da değişik geldi.Denesem mi diye tereddüt ettim.

  4. bahar özen
    February 26, 2011

    ben şimdi deneyeceğim,bakalım nasıl olcak :)

Yorum Ekle





blogarama.com !-- bö!2010 kullanıcı kodu= 88475b494052faf082573cf512e8bc7a689efb0e -->